Automatisering met AI en software tools is geen toverstokje!

  • Release

    February 2, 2024

Rogier Duin
Founder & CEO

Het is een krachtig hulpmiddel, maar alleen effectief als je eerst grondig nadenkt over je commerciële proces.

Het blindelings benaderen van nieuwe klanten zonder echt te begrijpen of je hen kunt helpen is tijdverspilling. Automatisering en AI moet structuur en continuïteit waarborgen, niet helemaal vervangen.

In mijn Spotify podcast met Josef Stevens, bespraken we hoe bedrijven soms in de val lopen door tools te gebruiken zonder strategisch plan.

“Het heeft vaker een hoog “gadget” gehalte”

Denk eerst na over je toegevoegde waarde naar je toekomstige klant en hoe je proces eruit moet zien om dit aan ze te vertellen. Pas daarna komt de kracht van automatisering tot zijn recht.

💡 Snelle en simpele tips om dit zelf te doen:

1. Ken Je Klant
Voordat je automatisering implementeert, moet je je ideale klant begrijpen. Wie zijn ze? Wat hebben ze nodig? Hoe kan jouw product of dienst hen helpen?

2. Procesanalyse (Deze wordt vaak overgeslagen, herken je dat?)
Kijk kritisch naar je huidige commerciële processen. Welke stappen kunnen geoptimaliseerd worden? Waar kunnen software tools het verschil maken?

3. Kies software die je helpt!
Er zijn talloze tools beschikbaar, van marketing tools (VidyardSurfe (mijn favoriet) CanvaOneflow), CRM-systemen (HubSpotSalesforcePipedrive) tot geavanceerde analytics en AI (SemrushLeadinfo).

Maar de uitdaging is om eerst het juiste proces en werkwijze te definiëren waarmee je je doelstellingen gaat behalen. Als je dat weet, weet je ook welke tools je gaan helpen in dat proces!

“a fool with a tool is still….”

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven vaak te maken hebben met ongebruikte softwarelicenties, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt.

Zo werd in een Europees onderzoek door Insight vastgesteld dat grote bedrijven jaarlijks gemiddeld meer dan 2,3 miljoen euro uitgeven aan ongebruikte licenties, Oeps!

Bedenk dus goed hoe je de tools kiest die passen bij jouw specifieke behoeften en doelen en die ook echt intensief worden gebruikt door je medewerkers waarvoor je een licentie afsluit.

4. Meet en Optimaliseer
Automatisering is een doorlopend proces. Meet de resultaten, verzamel feedback en blijf optimaliseren. Wees ook niet bang om tools die je niet gebruikt uit te zetten.

Wanneer je bovenstaande correct toegepast kan AI en automatisering je helpen om commercieel succesvoller te zijn. Het kan je helpen efficiënter te werken, dieper inzicht te krijgen in klantgedrag, en je marketing en sales proces te stroomlijnen.

Hoe identificeer je specifiek de “ideale klant” voor jouw bedrijf?

Om de ideale klant voor jouw bedrijf te identificeren, is marktonderzoek essentieel. Dit kan variëren van enquêtes tot klantinterviews, gericht op het begrijpen van behoeften, voorkeuren en gedrag.

Kun je voorbeelden geven van succesvolle automatiseringsprojecten?

Voor succesvolle automatiseringsprojecten kun je kijken naar case studies of industrierapporten die inzicht geven in bedrijven die technologie hebben geïntegreerd om efficiëntie en klanttevredenheid te verbeteren.

Hoe meet en optimaliseer je de prestaties van automatiseringstools effectief?

Het meten en optimaliseren van de prestaties van automatiseringstools vereist het vaststellen van KPI’s (Key Performance Indicators) die relevant zijn voor jouw doelen, zoals klanttevredenheid, tijdsbesparing of verhoogde verkoop, en het regelmatig beoordelen van deze metrics om verbeteringen door te voeren.

Wil je meer leren over hoe je je commerciële proces inzichtelijk maakt en dit kan combineren met slim inzetten van tools om dit te verbeteren en te stroomlijnen?

Volg mij, Jasey Tielen en BONANA voor meer inzichten en tips.

 Samen kunnen we de manier waarop we zakendoen transformeren!

  • Release

    February 2, 2024

Rogier Duin
Founder & CEO