Marketing automatisering: Hoe je het wel goed doet

  • Release

    juni 25, 2024

Rogier Duin
Founder & CEO

Vorige week bespraken we de struggles van GTM en waarom automatisering alleen niet genoeg is. Vandaag wil ik dieper ingaan op hoe je automatisering wél goed kunt inzetten om je commerciële strategie te versterken. Uit mijn ervaring bij klanten blijkt dat de juiste inzet van automatisering kan leiden tot betere klantrelaties en efficiëntere processen.

De valkuilen van automatisering

Veel bedrijven sturen duizenden AI-gepersonaliseerde berichten in de hoop dat er iets blijft hangen. Dit leidt vaak tot een overvolle inbox en irritatie bij de ontvanger. Het resultaat? Je boodschap wordt genegeerd of zelfs als spam gemarkeerd. Automatisering kan ook leiden tot een gebrek aan relevantie en verlies van menselijke connectie als het niet goed wordt ingezet.

De kracht van automatisering

Maar automatisering kan ook een krachtig hulpmiddel zijn als het op de juiste manier wordt ingezet. Het kan je helpen om je interne processen te stroomlijnen, je leads beter op te volgen en een naadloze overdracht van marketing naar sales te realiseren. Hier zijn enkele manieren waarop je automatisering effectief kunt inzetten:

Opvolgen van geïnteresseerde klanten

Automatisering kan je helpen om geïnteresseerde klanten op de juiste manier op te volgen. Gebruik geautomatiseerde e-mails om leads te nurturen en hen door de sales funnel te begeleiden. Zorg ervoor dat deze e-mails relevant en gepersonaliseerd zijn.

Interne processen op orde

Zorg ervoor dat je interne processen gestroomlijnd zijn. Gebruik CRM-systemen om alle klantinteracties bij te houden en te zorgen voor een naadloze overdracht van marketing naar sales. Dit helpt je team om beter samen te werken en de klant beter te bedienen.

Waardevolle overdracht van marketing naar sales

Een van de grootste voordelen van automatisering is de mogelijkheid om een waardevolle overdracht van marketing naar sales te realiseren. Zorg ervoor dat alle relevante informatie over de lead wordt overgedragen aan het sales team, zodat zij goed voorbereid zijn op het gesprek.

Praktische tips voor automatisering

Afspraken maken en bevestigen

Gebruik automatisering om afspraken te maken en te bevestigen. Stuur automatische herinneringen en bevestigingen naar je leads en klanten. Dit helpt om no-shows te verminderen en zorgt voor een professionele indruk.

Samenvatting van de afspraak sturen

Na een afspraak is het belangrijk om een samenvatting te sturen. Gebruik automatisering om dit proces te stroomlijnen. Stuur een geautomatiseerde e-mail met de belangrijkste punten en vervolgstappen. Dit helpt om duidelijkheid te scheppen en de klant betrokken te houden.

Takenlijsten voor medewerkers

Automatisering kan ook helpen om takenlijsten voor je medewerkers te beheren. Zorg ervoor dat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht en welke taken prioriteit hebben. Dit helpt om de productiviteit te verhogen en ervoor te zorgen dat niets over het hoofd wordt gezien.

De gevreesde belletjes

Ja, zelfs de gevreesde belletjes kunnen worden geautomatiseerd. Gebruik een CRM-systeem om herinneringen in te stellen voor follow-up calls. Dit helpt je team om consistent te blijven in hun follow-up en geen kansen te missen.

Van awareness naar interest naar decision

Weet waar de klant zit

Gebruik automatisering om te weten waar de klant zich bevindt in de buyer’s journey. Dit helpt je om de juiste boodschap op het juiste moment te sturen. Of ze nu in de awareness-, interest- of decision-fase zitten, je kunt je communicatie afstemmen op hun behoeften.

Wat heeft de klant echt nodig

Analyseer de data die je verzamelt via geautomatiseerde systemen om te begrijpen wat je klant echt nodig heeft. Dit helpt je om je aanbod beter af te stemmen op hun specifieke behoeften en om relevant te blijven.

In de komende weken ga ik dieper in op hoe je je GTM-strategie kunt verbeteren en echt waardevol kunt zijn voor je klanten. Blijf op de hoogte voor meer inzichten en tips!

  • Release

    juni 25, 2024

Rogier Duin
Founder & CEO